“Selülit” terimi, tipik “golf topu / şilte desenine” veya hatta iyi bilinen “portakal kabuğu derisi” ne yol açan kalça ve uyluklardaki cilt yüzeyinin çukurlarını, dalgalarını, çıkıntılarını ve sertleşmesini tanımlar.

Haksız bir şekilde, kadınlar neredeyse tamamen bu görsel fenomenden etkilenir ve bunun anatomik nedenleri vardır. Kadın ve erkeklerin ciltleri, bağ ve yağ dokuları farklı şekilde yapılandırılmıştır ve bu nedenle farklı ihtiyaçlara uyarlanmıştır. Erkek bağ dokusu, derinin altında güçlü bir şekilde ağ şeklinde düzenlenmiştir, bu sayede daha büyük miktarlarda yağ bir tür pürüzsüz paket halinde birbirine bağlanabilir. Dişi bağ dokusu daha incedir ve yatay olarak yapılandırılmıştır. Kafes çubuklarına benzer. Ayrıca kadının deri altı dokusunda yağ odacıkları denilen daha büyük yağ hücreleri de vardır. Örneğin hamilelik sırasında on kat genişleyebilirler. Üstteki deri kadınlarda erkeklerden çok daha incedir. Kadınların bağ dokusu doğası gereği elastik olduğu için yağ odacıklarının basıncıyla sıkışır.

Ek olarak, bağ dokusunun dikey bantları, yağın sürekli basıncıyla kalınlaşıp kısalır ve bu, cildi içe doğru çeker – yüzeyde derin gamzeler veya “delikler” oluşur. İlerleyen yaşla birlikte veya aşırı kilo dalgalanmaları durumunda cilt elastikiyetini kaybeder ve “çok büyük” ve sarkık görünür. Nadiren değil, bu ince dalgalar olarak veya görünür kırışıklıklar halinde, örneğin diz üstü olarak ortaya çıkar.

Selüliti Arttırabilecek Etkiler

Bir kadının selülit geliştirip geliştirmemesinde genetik yatkınlık önemli bir rol oynar. Tezahür derecesinin mutlaka ağırlıkla ilgisi yoktur. Bağ dokuları doğumdan itibaren özellikle esnekse, çok zayıf kadınlar bile uyluklarının ve kalçalarının derisinde çöküntüler görebilir.

Kadın cinsiyet hormonu östrojen de çok önemli bir rol oynar. Tipik olarak çukurlaşmayı teşvik edebilen gelişmiş yağ veya su tutulmasını destekler.

Selülitin şiddetinden genellikle bireysel yaşam tarzı sorumludur. Bir kadın az spor yapıyorsa ve/veya kilo alma eğilimi varsa bu durum selülit gelişimini teşvik edebilir. Ayrıca, ağırlıktaki büyük değişiklikler (yo-yo etkisi olarak adlandırılır), nikotin veya alkol gibi, ortaya çıkışını daha da ilerletebilir.

Selülit Nedir?

Selülit kadınlarda özellikle kalça ve basenlerde görülebilen bir cilt rahatsızlığıdır. Bu cilt bölgelerinde girintiler, dalgalar, delik benzeri girintiler, eğrilikler ve/veya sertleşmeler şeklinde kendini gösterir ve çirkin bir “golf topu deseni” oluşmasına neden olur. Selülit “tehlikeli” değil, yine de birçok kadını rahatsız eden tamamen estetik bir sorundur.

Neden Sadece Kadınlar Selülitten Etkilenir?

Sadece kadınların selülite yakalanması, anatomilerinden ve cilt ve bağ dokularının yapısından kaynaklanmaktadır. Dişi epidermisi erkeklerinkinden önemli ölçüde daha incedir ve altındaki dermis daha esnektir. Ayrıca kadınların cilt altı dokusunda erkeklere göre daha fazla ve daha büyük yağ hücreleri bulunmaktadır. Bunlar bir araya toplanır ve on katına kadar büyüyebilir. Hamilelik sırasında “yiyecek rezervleri” oluştururlar.

Kadınların bağ dokusu da erkeklerinkinden farklıdır: Cilt yüzeyine dik ve neredeyse birbirine paralel uzanan çok ince şeritlerden oluşur. Bu onları çok esnek yapar. Bu bağ dokusu şeritleri, yağ odalarının basıncına hafifçe boyun eğer. Ayrıca, genişlemiş yağ hücreleri bu şeritler boyunca toplanır – bunlar selülitten sorumludur ve cilt yüzeyinde tipik golf topu desenine neden olur.

Ek olarak, kadın cinsiyet hormonu östrojenin etkileri de vardır: Sonuç olarak, kadınlar genellikle uyluklarında, kalçalarında, kaba etlerinde ve karınlarında – yani tam olarak girintilerin kolayca görülebildiği yerlerde – yağ depolama eğilimindedir.

Erkeklerde deri altına sıkıca tutunan yağ odaları daha küçüktür. Bağ dokusu derinin yüzeyine yatay olarak uzanır ve güçlü bir şekilde çapraz bağlıdır. Bu şekilde, erkeklerde daha büyük miktarlarda yağ pürüzsüz paketler halinde bağlanır – hiçbir ezik görünmez.

Selülit Neden Olur?

Selülit oluşumunun vücut ağırlığı ile ilgisi yoktur: Portakal kabuğu derisi genellikle genetik bir yatkınlığın sonucudur. Ancak görünür olup olmayacağı ve ne ölçüde görüneceği de cildin sağlığına ve yapısına bağlıdır. Hormon alımı (“hap”), stres veya sigara kullanımı gibi ek faktörler gelişimi destekler.

Vücudun Hangi Bölgelerinde Selülit Oluşabilir?

Çoğu durumda, selülit kalçalarda ve/veya uyluklarda görülür.

Selülit Kaç Yaşında Ortaya Çıkar?

Kesin bir yaş verilemez; bazı kadınlarda portakal kabuğu daha erken, bazılarında daha sonra ortaya çıkar ve bazılarında hiç görülmez. Selülit olan çoğu kadın, 20 yaşından itibaren kalça ve uyluklardaki değişiklikleri fark eder.

Her Kadın Selülit Olur Mu?

Hayır. Popüler olmayan selülit prensip olarak her kadında ortaya çıkabilir çünkü bunun için anatomik ön koşullara sahiptir (bkz. soru: “Neden sadece kadınlar selülitten muzdariptir?”). Ancak bunun mutlaka böyle olması gerekmez. Selülitin ortaya çıkıp çıkmaması çeşitli faktörlere bağlıdır (örn. yatkınlık, bağ dokusunun durumu ve gücü, bireysel yaşam tarzı).

Selülit ve Selülit Arasındaki Fark Nedir?

Halk arasında selülit genellikle selülit ile eş tutulur. İki terim eşanlamlı olarak kullanılır. Ancak gerçek şu ki, selülit ve selülitin birbiriyle hiçbir ilgisi yoktur.

Selülit portakal kabuğu derisi yani derinin yapısındaki değişiklik ve hastalık değeri olmayan kozmetik bir “sorun” iken, selülit cilt altı dokusunun/bağ dokusunun hoş olmayan bir hastalığıdır. Selülit, bakterilerin neden olduğu bir iltihaptır. Etkilenen bölgeler kızarır, şişer ve ağrıya duyarlıdır. Selülite ateş ve belirgin bir hastalık hissi de eşlik edebilir. Hastalık genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir.

Selülitin Farklı Biçimleri Var Mıdır?

Her selülit aynı değildir – farklı kadınlar gibi portakal kabuğu tenleri de öyledir. Genel olarak selülit, özelliklerine göre tanımlanan farklı tiplere ayrılabilir. Bunlar selülit gamzelerinin sayısı, derinliği, cilt sarkma derecesi ve cilt yapısının genel düzensizliğidir. Bu arada bilmekte fayda var: Pek çok kişi farklı düşünse de çatlaklar ve yağ birikintileri selülitin belirtileri arasında yer almaz.

Selülit Farklı Şiddet Derecelerinde Sınıflandırılabilir Mi?

0 ila 3 önem dereceleri vardır:

  • Selülit Tip 0

Bu durumda bağ dokusu “normaldir”; bağ dokusu şeritleri elastiktir. Gevşemiş bir durumda veya kas gerildiğinde veya uzanırken hiçbir ezik görünmez. Yani selülit yoktur.

  • Selülit Tip 1

Birinci şiddet derecesinde yağ dokusunun hacmi biraz artmıştır. Bağ dokusu şeritleri kısmen kısalır. Gevşemiş durumda, hafif ezikler görünebilir. Kaslar ve dolayısıyla cilt de gerilirse, çöküntüler görünür hale gelir. Ancak uzanırken herhangi bir selülit fark etmeyeceksiniz. Tip 1, hafif yapısal selülit olarak adlandırılır.

  • Selülit Tip 2

Yağ dokusu kütle olarak artmaya devam ediyorsa ve bağ dokusu şeritlerinde ilk fibrozis belirtileri ortaya çıkıyorsa, tip 2 selülit mevcuttur. Bu aynı zamanda küçük kan ve lenf damarlarının sıkışmasına yol açar. Çukurlar artık cilt ve kasların hem gevşemiş hem de gergin durumdayken görülebilir. Selülit ayakta dururken de fark edilir: Ayakta dururken deriyi yukarı çekerek ezikler görünür kalır. Ancak yatarken görünmezler.

  • Selülit Tip 3

Bu tip güçlü yapısal selülittir. Bağ dokusu liflerinde fibrozis ilerlemiştir ve nodüller oluşabilir. Pek çok ezik çok net bir şekilde görülebiliyor.

Selülite Karşı Kendim Bir Şeyler Yapabilir Miyim?

Selülitle savaşmanın, görünümünü ve tezahürünü azaltmanın iyi bir yolu, cildi aktif olarak sıkılaştırmaktır. Bu, egzersiz (kas geliştirme), sağlıklı, dengeli beslenme, alkol ve nikotinden uzak durma, dönüşümlü duşlar, masajlar ve/veya selülit kremlerinin kullanımı ile işe yarar. Bu şekilde selülit, özellikle düşük şiddette olan bölgelerde azaltılabilir ve muhtemelen kontrol altına alınabilir. Bununla birlikte, belirli şiddet seviyelerinden, praksisimize yalnızca aparat önlemleri yardımcı olur

Hangi Terapiler Selülite Yardımcı Olur?

  • Cellfina

Bu küçük, minimal invaziv prosedür, tek tek kalınlaşmış bağ dokusu şeritlerini gevşetir/keser. Cilt yüzeyinin gerilimi azalır ve can sıkıcı ezikler/delikler düzelir.

  • Attiva

Bu minimal invaziv radyofrekans tedavisinde, deri altı dokuya küçük, ince problar yerleştirilir. Derin doku özel olarak ısıtılır. Mevcut kolajen lifleri kasılır ve aynı zamanda yeni kolajen oluşur. Cilt sıkılaştırılır ve pürüzsüzleştirilir, göğüsler veya kalçalar gibi tedavi edilen vücut kısımları hafifçe kaldırılır. Küçük lokalize yağ birikintileri bile bu yöntemle eritilebilir.

Selülit Tedavim İçin Doğru Doktor Neden Dr. Fatma Özer?

Birincisi, çünkü o bir kadın ve özellikle kadın hastaların endişelerini çok iyi anlıyor. İkincisi, estetik dermatolojide deneyimli ve uluslararası kabul görmüş bir uzman olduğu için.

Muayenehanesinde düzenli olarak selülit tedavileri uygulayan Dr. Fatma Özer, birçok hastanın bacaklarında ve kalçalarında daha pürüzsüz bir cilt dokusu elde etmesine yardımcı olmuştur. Özellikle Cellfina ile özellikle öne çıkıyor: Selülit tedavisi için bu yenilikçi sistemi sunan Türkiye’deki ilk doktorlardan biri ve Bursa’da ki tek doktor.